Alles over bijen

Bijzondere paddenstoelvondst in de Molenbeekvallei

De herfstwandelingen in natuurgebied de Molenbeekvallei werden al een aantal keer geleid door Lieve Deceuninck, dé paddenstoelenspecialiste van onze regio. Steeds weer deelt zij boeiende verhalen over deze grotendeels verborgen wereld.

Hier het verhaal van een speciale vondst

Kleine ongekende verschijning in kelder

Neerdalend in mijn kelder ontdekte ik deze verstilde wezentjes aan het plafond. Het leken net kleine aliens. Maar neen, het is een staaltje van de immer verbazende natuurpracht.

Ontdek wat dit is!

2019: het jaar van de blanke champignon-parasol

vliegenzwamNa een zwak jaar 2018 is het deze herfst feest voor de liefhebbers van paddenstoelen. Door de talrijke regenbuien is het vochtig genoeg voor de zwammen. Vooral de vliegenzwam en de blanke champignonparasol vallen op.

Lees meer...

Toverchampignon gevonden

In afdeling Natuurpunt Land Van Reyen heeft de toenmalige conservator van Klein-Zwitserland, Yves Joris, begin december 2013 de zeldzameToverchampignon (Allopsalliota geesterani) gevonden. Dit zou in Vlaanderen nog maar de 2° vindplaats zijn van deze paddestoel!

Bekijk de korte reportage gemaakt door ATV: reportage op ATV-site

Een champignon met toverkracht

131213-Lvr-Mo DSCN0267-jonge-toverchampignon-YJIn de oude spoorwegberm in Wilrijk/Mortsel werd begin november 2013 een opmerkelijke champignon gevonden. Deze steenharde, forse paddenstoelen braken uit de grond en hadden nog heel wat aarde op hun hoed. Al gauw werd duidelijk dat het niets anders kon zijn dan de Toverchampignon, een soort waarvan zelfs bekend staat dat ze door beton heen kan breken. Beton is er genoeg hier voor de Toverchampignon, toch is het pas de tweede keer dat deze opmerkelijke soort in Vlaanderen wordt gezien.

Lees meer...

‘Hoedje af’ voor paddenstoelen!

101010-Lvr-Bo twijgkorstzwamOp zondag 10 oktober 2010 verzamelden een dertigtal natuurliefhebbers voor een geleide herfstwandeling met als thema ‘paddenstoelen’. Ervaren gids van dienst was Lieve Deceuninck.  Zij heeft de Molenbeekvallei ondertussen al een tijdje in het vizier, om er het paddenstoelenleven te inventariseren en op te volgen.

Lees meer...

Korstmossen in Klein-Zwitserland

Met een aantal mensen zijn we volop bezig om fort IV te ontdekken. In januari 2010 starten we opnieuw met het gidsen van wandelingen op het Mortselse fort. Tijdens deze voorbereidingen gaat het van algemene wandelingen naar themawandelingen. Zo wilden we ook iets meer te weten komen over korstmossen. Aangezien korstmossen op Klein-Zwitserland goed vertegenwoordigd zijn, zijn we op 10 oktober 2009 naar daar uitgeweken. Onder de deskundige leiding van Karl Hellemans hebben we heel wat korstmossen gezien waarvan een lijstje hieronder dankzij de uitstekende notities en het opzoekwerk naar de wetenschappelijke namen van FrankGeeraerts. Al lijken ze vaak op elkaar; niets is minder waar (wel loep voor nodig!).

Lees meer...

Vleesetende plant in de Molenbeekvallei

Tijdens een planteninventarisatie in juni werd in de Molenbeekvallei een soort ontdekt die men daarvoor niet ontdekt had.
Een kleine plant die leeft van een wel merkwaardige voedingsbron.

Lees meer...

Wat bomen ons vertellen

Paul Janssens ontdekte heet wat interessante nieuwtjes met een actuele inslag in het boek van de Vlaamse wetenschapster Valerie Trouet.

Lees meer...

Zeldzaam mos in de Molenbeekvallei gevonden

In de Molenbeek heeft Roland Luts een mos gedetermineerd dat op de Rode Lijst staat, met name het ‘ongenerfd eendagsmos’ (ephemerum minutissimum).

Lees meer...

Onderzoek naar Sieralgen in Molenbeekvallei

Roland Luts deed voor een derde maal een onderzoek naar sieralgen in de Molenbeekvallei, ditmaal in de nieuwe poel gelegen langs de Hellestraat..

Lees zijn verslag ...

Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.