kertslijn kersttak met kerstklok

Verhaal van 2 ransuilkuikens in Mortsel

Paul Vermuyten doet hier zijn verslag naar aanleiding van een ransuil-kuiken dat op de grond gevonden werd.

Lees meer...

Meer over de gierzwaluwen in Mortsel

Naar aanleiding van de ontdekkingstocht in Mortsel die vogelwerkgroep Ardea organiseert, vertellen we hier enkele bijzonderheden over deze vogel die in de zomers door de lucht gieren.

Lees meer...

Resultaat van het Grote Vogelweekend 2020

illustratie vogeltelweekendEen record aantal vrijwilligers die in het week-end van 25 & 26 januari mee vogels telden. Koolmees, huismus en kauw vormen de top 3 voor de vink die vorig jaar het meest geteld werd
Per tuin werden er gemiddeld minder vogels geteld, dit ondanks het zachte weer … of juist daardoor.

Lees de boeiende interpretatie van de gegevens

Resultaat van het Grote Vogelweekend 2021

In vergelijking met vorig jaar deden er bijna de helft meer vrijwilligers mee aan de tellingen van tuinvogels!
Koolmees, huismus bleven in de top 3 maar de kauw moest plaats ruimen voor de vink. De merel herpakt zich na de terugval door het usutuvirus van 2 jaar geleden.
Spijtig genoeg is net zoals vorig jaar het aantal getelde soorten per tuin gedaald.

Lees de volledige bespreking op de Natuurpunt-site

Een nieuwe vogelatlas voor Vlaanderen op komst

vinkINBO, Sovon en Natuurpunt nodigen de vogelliefhebbers uit om mee te werken aan de volgende editie van de Vlaamse vogelatlas. Geïnspireerd door de recente Nederlandse vogelatlas beperkt het project zich nu niet enkel tot broedvogels maar worden ook de wintervogels in rekening gebracht.

Lees meer

Onverwachte resultaten voor het grote Vogelweekend

vogels koolmees marckeuppensVoor het eerst sinds 2013 is de vink de meest getelde vogel in Vlaamse tuinen. Ondanks het mindere weer zijn er een record aantal tellingen binnengekomen.

Lees het verslag op Natuurpunt

Achtergrondossier Slechtvalken

Het koppel slechtvalken op de site Agfa in Mortsel heeft begin maart 2018 weer eieren gelegd. Al 10 jaar huist dit koppel in de nestkast op de schouw van Agfa en dat is een viering waardt. In dit artikel geven we meer informatie over de slechtvalken in het algemeen.

Lees meer...

Resultaten van het Grote Vogelweekend 2018

Meer dan 33.500 Vlamingen telden de vogels in hun tuin tijdens Het Grote Vogelweekend 2018. Uit de eerste cijfers blijkt dat de koolmees, vorig jaar nog op de 5de plaats, de huismus klopt als meest getelde vogel in Vlaamse tuinen.

Lees meer...

Resultaten van het Grote Vogelweekend

Een absoluut recordaantal van 22.950 mensen heeft op 28 &29 januari deelgenomen aan het Grote Vogelweekend. Maar nooit eerder waren er zo weinig vogels te tellen. De huismus, de merel en de kauw vormen nu de top 3.

Lees meer op de Natuurpunt-site

Resultaten van het Grote Vogelweekend 16 &17 januari

Ruim 13.000 mensen hebben deelgenomen aan het het Grote Vogelweekend van Natuurpunt. Met huismus op 1, koolmees op 2 en vink op 3 blijft de top drie ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar. De kauw is koploper in de tellingen door kinderen op de schoolspeelplaats.

Tellingen tuinen ... schoolspeelplaatsen

Wereldmussendag op 20 maart

Huismus 180-140Tot voor kort was de huismus (Passer domesticus) zo algemeen dat er maar weinig aandacht voor was. Dat is tegenwoordig anders: in heel West-Europa verdwijnt de mus in hoog tempo uit het stedelijk gebied. Lokaal is de soort zelfs verdwenen.

Lees meer...

Eerste resultaten Grote Vogelweek-end zijn binnen

Afgelopen weekend hebben al meer dan 18.000 mensen in ruim 12.000 tuinen vogels geteld tijdens Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt. De resultaten lopen nog volop binnen maar na 400.000 getelde vogels blijkt de huismus net als vorig jaar de meest getelde vogel is in de Vlaamse tuinen.

Lees meer ....

Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.