- Gepubliceerd: 02 oktober 2022 02 oktober 2022
- Hits: 541 541
Dat het te warm en te droog is geweest, is een open deur intrappen. De gevolgen worden besproken via alle nieuwskanalen en zijn niet echt geruststellend.
Op 16 augustus, een dag voor de eerste sobere regen in Vremde, ben ik eventjes in het begrazingsblok achter Don Bosco de Molenbeek gaan bekijken.
Samen met de bloedrode heidelibel, die op de droge beekbodem zat te dromen van water, kon ik alleen maar vaststellen dat onze beek weg was. Het is niet het eerste jaar dat dit gebeurt, maar onze metingen van het grondwaterpeil tonen aan dat de droogte dit jaar wel erger is dan anders.
Gelukkig voor onze gallowayrunderen zijn de neuspompen in goede staat gebleven, want drinken uit de beek is er niet meer bij. Af en toe een technische interventie van Luc Sels bleek wel nodig.
Onze steigerpoel, buiten het begrazingsblok, houdt zoals elk jaar water, hoewel hij zeker meer dan een meter onder het normale niveau staat.
Het gaat trouwens niet goed met de steigerpoel. Met opzet, of uit onwetendheid, zijn er ooit zonnebaars en later een tiental goudwindes in gedropt. Die zijn nadelig voor het natuurlijke leven in het water, omdat ze alles wat ze tegenkomen opeten.
De grootste ramp is echter de verschijning van watercrassula, die in sneltempo uitbreidt. Deze invasieve exoot is zo goed als niet te verwijderen en zal wellicht het hele wateroppervlak innemen. Gedaan met het rijke leven in de poel en gedaan met de schoolbezoeken tijdens dewelke kinderen konden scheppen om het poelleven te bekijken. Een klein stukje van deze plant, meegenomen aan schoenen of schepnetten, kan immers onze andere poelen besmetten. Mijn vermoeden is dat de watercrassula is meegekomen met de gedropte vissen, aangezien de plant wordt gebruikt als zuurstofleverancier in vijvers en aquaria.
Het valt ook op dat er massaal veel eikels worden aangemaakt dit jaar. Een goed ‘mastjaar’ dus. Het zou kunnen betekenen dat de bomen verzwakt zijn door de droogte en dat ze willen zorgen voor veel nageslacht, omdat ze zich bedreigd voelen. De eikels vallen ook weken vroeger dan normaal, dus vaak onrijp, van de bomen. De groene eikels bevatten nog veel tannine, die kan leiden tot vergiftiging bij de dieren die ze eten.
In vergelijking met de gevolgen van de droogte in andere delen van Europa komen we er nog goed van af, maar toch…