- Gepubliceerd: 05 september 2014 05 september 2014
- Hits: 7747 7747
De cursus "Natuur in zicht" die we dit jaar samen met het CVN (Centrum van Natuureducatie) organiseerden, was een groot succes. Het aantal geïnteresseerden oversteeg de verwachtingen. Mocht je er niet bij zijn, lees dan hier de terugblik van de vaste begeleidster Karin Wouters.
Normaliter worden voor deze cursus maar 25 deelnemers toegelaten, maar wij hebben het aantal opgedreven tot 30. En nog was dat aantal geïnteresseerden te laag ingeschat. De cursus was reeds snel volzet en er stonden nog vijf mensen op de wachtlijst. Zonder twijfel een groot succes.
De groep was heel divers, uit alle lagen van de bevolking en van alle leeftijden. De jongste was 17, de oudste cursist was er 70. Over de begeleiding ga ik mij niet uitspreken, maar ik vermoed dat de meesten geen bezwaar hadden tegen de soms wat verwarde spring-in’t-veld.
De eerste les, met als thema planten werd gegeven door bioloog en leerkracht biologie Mark Schoenmaeckers. Deze jongeman heeft iedereen weten boeien met zijn aangename manier van onderrichten. Hij had ook didactisch materiaal bij zich, waardoor al de theorie toch een beetje duidelijker werd. Op zondagochtend hebben we die theorie in praktijk gezet op Klein-Zwitserland Noord. Dat weekend waren de regengoden een beetje viesgezind, maar ze hebben die ochtend toch grotendeels droog kunnen houden. Spijtig genoeg beschik ik niet over foto’s van deze eerste uitstap.
De week nadien wijdde biologe en voorzitster van de kern Mortsel, Annelies Jacobs de cursisten in in de wondere wereld der dieren. Op zondagochtend hebben we dan samen de Molenbeekvallei verkend. Voor de meeste cursisten was het een eerste kennismaking met dit prachtige natuurgebied.
We hebben heel wat interessante planten en diertjes ontdekt. Onder andere een kleine groen kikker, de pinksterbloemen en een prachtig mannetje platbuiklibel konden het publiek wel bekoren.
Les drie, over landschappen en biotopen werd professioneel gegeven door het olijke dames-duo Margriet Empereur en Griet Lambert, beide doorwinterde natuurgidsen bij het VMPA (Vereniging voor Milieueducatie Antwerpen). De aan deze les gelinkte excursie liep langs de Koude Beekvallei.
Die zondag kon iedereen daarna met een fris hoofd voor de ‘goei’ gaan stemmen.
Na twee weken, inclusief verlengde weekends, even op adem te zijn gekomen, gingen we in juni verder met module vier. Ecologie werd verduidelijkt door opnieuw twee natuurgidsen van het VMPA: Karen Uyt den Houwen en Walter Bats. Een zeer complementair duo, de ene vulde de ander perfect aan. Het principe van ecologie werd voor de groep nog duidelijker tijdens de zeer praktijkgerichte excursie op Fort4. Op onze tocht ontdekten we een in nood verkerende aalscholver. Deze werd met de deskundige hulp van parkwachter Wouter Melens snel bevrijd zodat hij/zij weer het vrije sop kon kiezen. Iedereen keerde met een tevreden gevoel terug naar huis.
Time flies when you’re having fun. Een waarheid als een koe. Voor we het goed en wel beseften was alweer de laatste module aan de beurt. Biologen Mark (module 1) en Stijn Baeten namen biodiversiteit voor hun rekening. Het jonge enthousiasme van beide heren werkte zeer aanstekelijk. De laatste excursie op Klein-Zwitserland was dan ook een zeer fijne ervaring. We kregen heel wat te zien. Zelf was ik het meest onder de indruk van een spin, die met heel veel moed haar kroost onder haar lichaam meesleurde. Dat kan toch niet praktisch zijn. Wat een moederliefde!
Een zeer geslaagde reeks, een fijn publiek, geweldige lesgevers en prima locaties. Wat wil een mens nog meer. Ik kijk meer dan tevreden terug op deze voorbije weken.
Karin Wouters, verslaggeefster en vaste begeleidster