- Gepubliceerd: 13 april 2020 13 april 2020
- Hits: 2424 2424
Natuurpunt Mortsel kreeg de afgelopen jaren al dikwijls af te rekenen met vandalisme in het natuurgebied Klein-Zwitserland.
De schade was meestal beperkt (denk aan het met graffiti bekladde infobord), maar begin februari bereikte het vandalisme een absoluut hoogtepunt.
Eén of meerdere vandalen hebben nagenoeg alle afsluitingen die het beheerteam samen met de vrijwilligers het afgelopen jaar hebben geplaatst, beschadigd door er stukjes uit weg te knippen. Daarnaast werden twee hangsloten bewerkt met zwavelzuur.
Het beheerteam had de afsluitingen geplaatst om een aantal waardevolle graslandjes te beschermen of om te verhinderen dat wandelaars te dicht bij de vervuilde beek zouden komen.
Het gaat vooral om zeer minimale afsluitingen (een enkele ijzerdraad bevestigd aan palen), zodat het zicht op de natuur niet wordt gehinderd en zodat er geen wandelpaden moeten worden afgesloten.
Aangezien de vandaal (of vandalen) zijn actie goed lijkt te hebben voorbereid en niets heeft gestolen, lijkt het erop dat hij wil laten zien dat hij niet akkoord gaat met onze beheeringrepen.
Hoewel de materiële schade beperkt bleef, is dit toch een slag in het gezicht van de vele vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor de natuur in Mortsel.
De beheerploeg heeft ondertussen herstellingen uitgevoerd en voorlopige bordjes geplaatst met meer uitleg over het hoe en waarom van die ingrepen. Hopelijk beseft men hierdoor dat dit niet zomaar gebeurt, maar deel uitmaakt van een weloverwogen plan op lange termijn, met aandacht voor evenwicht tussen natuurbeheer en toegankelijkheid voor wandelaars.
De teksten die ter plekke uitgehangen werden:
Aan de takkenwallen
Hier werd de oude omheining hersteld en vervangen door een combinatie van draadomheining en takkenwallen van snoeihout, die een ideale schuilplaats vormen voor insecten, vogels en andere kleine diertjes.
Deze afsluiting is nodig om het publiek te beschermen, omdat het water in de gracht nog steeds de sporen draagt van oude industriële vervuiling.
Bij de amfibiënpoel
Sinds hier in 2017 de oude veepoel opnieuw werd uitgegraven en dit stukje werd afgeschermd, trekt de poel heel wat nieuw leven aan.
In het water vinden we terug salamanders en kikkers, en insecten en vogels genieten van deze omgeving.
Aan de graslanden
Door enkele kleine stukjes grasland af te schermen en deze zones gecontroleerd te maaien volgens duidelijke beheerplannen geven we aan diverse grassoorten, planten en bloemen de kans zich verder uit te zaaien. Het spreekt voor zich dat deze zones ook heel wat insecten, bijen en vlinders aantrekken.
Elk van die aangeplakte berichten eindigen met:
De vrijwilligers van Natuurpunt zouden het waarderen als de inspanningen die zij leveren om een stukje natuur in Mortsel te beschermen en verder te laten ontwikkelen gerespecteerd worden. Vernieling is een vorm van protest, die niet leidt naar een oplossing.