- Gepubliceerd: 07 november 2021 07 november 2021
- Hits: 560 560
Langs de fiest-o-strade Antwerpen - Lier is een enorm grote witte constructie gebouwd die 6 padelvelden overdekt.
Natuurpunt (kern Mortsel) liet dit niet zomaar over zich heen gaan en stelde zowel in de Milieuraad als in de GECORO (Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening), adviesorganen waarin we vertegenwoordigd zijn, een aantal pertinente vragen.
Ze heeft dan ook onlangs een brief gestuurd naar het schepencollege en hierover haar verwondering uitgesproken. (zie te downloaden pdf-bestand). Bij de goedkeuring van het RUP-Sportlandschap (2009) werden toch al een aantal principes gehanteerd zoals respect voor het open karakter en de natuurlijke inrichting van dit gebied, naast sportinfrastructuur.
site www.mortsel.be/ruimte : Ruimtelijke UitvoeringsPlannen_RUP Sportlandschap )
Als Natuurpunt afdeling Land van Reyen (kern Mortsel) vinden we het echt jammer dat dit in alle stilte is gerealiseerd. Noch de milieuraad, noch GECORO werden vooraf van deze (hoge) bouwconstructie (en verharding) ingelicht, laat staan om advies gevraagd. We begrijpen ook niet dat voor zo’n gezichtsbepalend project ook geen advies van de Kwaliteitskamer werd gevraagd. In de bouwcode van Mortsel lezen we dat (art. 4 §1 §3): 'Om de beeldkwaliteit van een bijzonder beeldbepalend project te beoordelen, kan aan de kwaliteitskamer een advies worden gevraagd. Hieronder verstaan we o.a. grootschalige projecten (art. 37) en projecten die in het kader van de harmonie een uitdrukkelijk contrast met hun omgeving beogen en daardoor sterk afwijken van het referentiebeeld'. Art 37 van de bouwcode spreekt van grootschalige projecten o.a. wanneer 'bedrijvigheid/KMO vanaf 1.000m2 bruto-vloeroppervlakte'. We vragen dat hier ook constructies voor 'sport-bedrijvigheid' hieronder moeten verstaan worden.
We hopen ook dat de recente richtlijnen van Vlaanderen voor aanleg van padelvelden volledig worden nagevolgd (https://omgeving.vlaanderen.be/padel-padelterreinen). Ze rijzen nu als paddenstoelen in heel Vlaanderen uit de grond (hopen op korte termijn winstbejag!) en staan dus in voor hectaren extra verharding …
Hopelijk kent de aangroei van bosoppervlak op eenzelfde tijd een grote aangroei. Gezien de omvangrijke verharding hopen we dat in het landschap (of elders) gecompenseerd wordt met een onthardingsstrategie (bv. de betonnen baan die dwars door het gebied loopt). Pijnlijk is ook dat het hier gaat om een project is van het Autonoom GemeenteBedrijf - AGB (project-aanvrager, bouwheer).
En ja het druist helemaal in tegen de geest van het huidig bestuursakkoord (2019-2024) – zie blz. 11 ‘We maken een globaal natuur- en ecologisch herstelplan op voor het open landschap tussen fort 3 en fort 4 en voor de boszone ter hoogte van de sportterreinen aan de luchthaven. We waarderen er zo de natuurwaarden op.’ Hallo? Kan het nog cynischer?
We hopen dat in het RUP-sportlandschap even snel werk wordt gemaakt van de uitvoering van de aanleg van groene elementen en corridors (art. 2, art. 8 en art. 9 van dit RUP), zeker nu het Stadsbestuur recent het charter ‘Beleefbare open ruimte in de Antwerpse Zuidrand! – Charter voor de interbestuurlijke samenwerking’ op 10 oktober heeft ondertekend (zie voetnoot).
Verder stellen we met lede ogen vast dat de groene corridors (bv. bufferstroken langs de grachten) nog maar zeer gedeeltelijk zijn gerealiseerd en dringen aan op een volledige realisatie want nu staan de landbouwgewassen (meestal mais) tot aan de gracht/weg. We vragen dus een handhaving hierop. Vroeger in het open landschap zagen we nog heel wat weidepercelen, nu zijn het voornamelijk maisvelden overblijven (zeker najaar 2021), allicht het gevolg van de forse uitbreiding van de vergunde veestal in het gebied.
Ook jammer dat van het oorspronkelijk bakhuisje uit midden 19 de eeuw (zie foto’s hieronder) nog maar een triest restant is overgebleven. Dit getuigt van weinig respect voor erfgoed en landschap. Sommigen zeggen dat het er al in de 18de eeuw is gezet omdat het op de Ferraris-kaarten toen al werd op aangeduid.
Voetnoot:
'Engageren zich om de open ruimte Klimaatrobuust en (be-)leefbaar te maken en grensoverschrijdend samen te werken aan het bewaken, bewaren, verbinden, openstellen, versterken en opwaarderen van de open ruimte tot in de woonkernen in de Zuidrand.’
.