Opvallend veel vlinders

We hebben eindelijk nog eens een Belgische herfst: erg wisselvallig, en met veel paddenstoelen. Maar ook veel vlinders! Iemand telde in zijn tuin tot 71 exemplaren van de soort atalanta.

Annelies legt uit hoe dit komt

Unieke sprinkhaan in Mortsel waargenomen

zorrosprinkhaan foto Annelies Jacobs
Van eind augustus tot kort hoorden we nabij de spoorwegtalud een scherp geluid van een dier(tje). Wellicht van een sprinkhaan maar geen specimen dat we normaliter in onze streek twaarnemen. Met enkele kenners op zoek werd de lustige zanger gevonden: het bleek een zorrosprinkhaan te zijn, voor de eerste keer in België waargenomen!

Lees meer

Resultaat van de Grote Vlindertelling 2019

Dit was het eerste jaar dat de jaarlijkse vlindertelling over meerdere weken kon gebeuren. Daardoor worden de weerschommelingen beter afgevlakt. Maar de warmte en droogte drukken hun stempel op de vlinderpopulatie.

Lees meer...

Tienjarig actieplan voor wilde bijen

VosjeInterregionale projectpartners SAPOLL in Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk hebben met natuurbeschermers een ambitieus actieplan ontwikkeld voor wilde bestuivers: wilde bijen, zweefvliegen en vlinders. Dit plan bestaat uit 35 acties die uitgevoerd zullen worden over een periode van 10 jaar (2019-2029).

Lees meer

Resultaat van tellingen VlinderWeekend juli 2018

Natuurpunt nodigde iedereen uit om in het week-end van 28 en 29 juli vlinders te tellen. Op 30 juli 2018 waren er al 4.531 inzendingen met ... het koolwitje als meest getelde soort.

Bekijk de top 10

Resultaat van tellingen VlinderWeekend aug. 2017


Natuurpunt nodigde iedereen uit om in het week-end van 5 augustus vlinders te tellen. Er waren 6.000 inzendingen met als uitslag ... Atalanta als meest getelde soort en dit voor het derde jaar op rij. Maar er is wel een duidelijk verschil met vorige jaren.

Lees in het kort ...

Gefragmenteerd maaibeheer

Op onze terreinen zal je af en toe vrijwilligers zien maaien met zeis of grasmachine. Als je het raar vindt dat ze plekken ongemoeid laten, dan wordt misschien het principe van "sinus"maaien toegepast! De insectenvereniging uit Nederland past een andere methode toe, het visgraatmodel. Ook hier met hetzelfde doel: ondanks het maaien zo veel mogelijk insecten en ander klein gedierte behouden.

Lees meer over maaibeheer van graslanden

Resultaat van tellingen VlinderWeekend aug. 2016

Natuurpunt nodigde iedereen uit om op 7 & 8 augustus vlinders te tellen. Niet alleen het aantal inzendingen was beduidend minder dan vorige jaar maar ook het aantal getelde vlinders per tuin was lager dan voorheen. 2016 geldt zeker als een matig vlinderjaar. Voor het tweede jaar op rij is Atalanta de meest getelde soort.

Bekijk de uitslag ...

Wespen: de natuurlijke bestrijders!

Naast solitaire bijen zullen er dit jaar ook weer heel wat wespen te zien zijn. De meest gekende is de gewone wesp. Deze menen mensen te herkennen als de lastposten die afkomen op confituur of cola. De gewone wesp is slechts één van de vele soorten wespen die voorkomen in België.

Lees meer...

Zoek mee naar de Ereprijszandbij en de Groene zandbij

Natuurpunt wil een beter beeld krijgen van waar de Ereprijszandbij en de Groene zandbij voorkomen. Hoe zien die bijtjes er uit, hoe kan je mee helpen?

Lees het hier

Resultaat van tellingen VlinderWeekend aug. 2015

Natuurpunt nodigde iedereen uit om op 1 & 2 augustus vlinders te tellen. Een recordaantal gezinnen deed mee: 12.087. In totaal werden 135.741 vlinders geteld van 52 soorten (waaronder enkele dagactieve nachtvlinders).

Bekijk de volledige uitslag ...

Op zoek naar ... de klokjesdikpoot

klokjesdikpootbijMet de wilde bijen-werkgroep Aculea gaan we samen werken om de klokjesdikpootbij meer kansen te bieden. We promoten daarom mee het aanplanten van alle klokjes-soorten (Campanula) in je tuin.

Lees meer...

Deel deze pagina via:
Inschrijven nieuwsbrief
Mis geen activiteit, blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang onze nieuwsbrief Het Oranjetipje
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.