Gedurende meer dan 2 maanden was er een kamera aktief op Klein-Zwitserland om na te gaan welke zoogdieren er in het natuurgebied voorkomen. De resultaten waren verrassend.
Lees meer
Op Klein-Zwitserland is je allicht de grote wilg opgevallen. Hij heeft een stamomtrek van 7 meter. Voor zijn soort is dit exemplaar uitzonderlijk groot. Om zijn overleving te verzekeren was een ingreep meer dan nodig nodig.
Lees meer
Eind 2021 konden we een nieuwe conservator voor Klein-Zwitserland verwelkomen. We gaan met hem in gesprek om hem en zijn ambities beter te leren kennen.
Lees meer
Het werk van vele vrijwilligers is na 30 jaar beloond: het Vlaams ministerie heeft het 6 ha gebied grenzend aan de Hoeve Dieseghem, met name Klein-Zwitserland Zuid, als natuurgebied erkend.
Lees meer
Het beheer van Klein-Zwitserland bloeit: het aantal vrijwilligers is uitgebreid en er wordt nu vaker gewerkt wat aan het resultaat zeker te merken is. Maar er is nog veel meer aan de hand zoals ons interview met Mario duidelijk maakt.
Lees meer
Een kraai gepakt! Hoe kan je het hem kwalijk nemen? Het zit in zijn genen, hij stamt immers af van de wolf, een uitstekende jager. Veel in het wild levende dieren bekijken de hond dan ook als een roofdier, waarvoor gevlucht moet worden.
Lees meer
Tijdens de nieuwjaarsreceptie van LvR kern Mortsel heeft Wouter Knaepen een presentatie gegeven van zijn onderzoek over de Hazelworm en zijn bijdrage in het beheer(plan) van Klein-Zwitserland. In dit artikel lichten we zijn onderzoekswerk toe en verhalen we zijn ervaring en bevindingen.
Lees meer
2016 was een druk jaar voor de beheerploeg van Klein-Zwitserland maar ditmaal niet alleen op het terrein zelf maar ook achter de schermen. We gunnen je een blik waar we allemaal mee bezig zijn.
Lees meer
De Standaard reporter Dorien Knockaert laat zich op sleeptouw nemen door Annelies die haar het natuurschoon in stad Mortsel, i.b. Klein-Zwitserland laat zien.
Lees meer
Met een paar vrijwilligers van Land van Reyen werd er een verborgen kruipkelder opgekuist en ingericht opdat vleermuizen hierin een fijne slaapplaats vinden voor de winter. Een getuigeverslag van 1 der medewerkers.
Lees meer
Voor de allereerste keer zijn vleermuizen opgedoken in het natuurgebied Klein-Zwitserland in Mortsel. De vleermuizen werden gevonden in een klein schuilkeldertje diep in het bos.
Lees meer
In augustus 2010 vond een nachtvlinder-inventarisatie plaats op Klein-Zwitserland. De lampen werden aangestoken rond 21.15 u. De begintemperatuur bedroeg 12° C. Overdag waren er afwisselend regenvlagen en opklaringen. Het bleef gelukkig, op enkele druppels na, heel de waarneming droog.
Lees meer
Met een aantal mensen zijn we volop bezig om fort IV te ontdekken. In januari 2010 starten we opnieuw met het gidsen van wandelingen op het Mortselse fort. Tijdens deze voorbereidingen gaat het van algemene wandelingen naar themawandelingen. Zo wilden we ook iets meer te weten komen over korstmossen. Aangezien korstmossen op Klein-Zwitserland goed vertegenwoordigd zijn, zijn we op 10 oktober 2009…
Lees meer
Paul Vermuyten is de man die waakt over de nestkasten in Klein-Zwitserland. Natuurlijk is hij ook een man die vogels observeert in en rond het natuurgebied. Zijn tuin grenst aan Klein-Zwitserland. De Rietvink mocht zijn dagboek 2008 inkijken.
Lees meer