kertslijn kersttak met kerstklok

Agenda

Flat View
Per jaar
Maandelijkse weergave
Per maand
Weekly View
Per week
Search
Zoeken

Voorjaarsbijen in Fort 3 en op de Fortvlakte

 

Zaterdag, 19. Maart 2016 12:30 > Zaterdag, 19. Maart 2016 16:00

 

Fort 3 vergezicht
Fort 3 vergezicht
Deze wandeling is georganiseerd door Aculea, de wildebijenwerkgroep van Natuurpunt. We gaan actief op zoek naar wilde bijen en hommels en proberen zoveel mogelijk voorjaarssoorten in kaart te brengen. Uiteraard zal er naar gewoonte ook oog zijn voor al wat bloeit en leeft in deze gebieden en voor alles wat we toevallig tegenkomen tijdens deze bijen-zoektochten.

De forten vormen een uniek gegeven voor Antwerpen. In 1859 werd namelijk beslist om van Antwerpen een nationaal reduit te maken waar het leger en de koning zich konden terugtrekken. Deze groene oases die vandaag vaak ingesloten zijn door de stad, vormen een belangrijke trekpleister voor vleermuizen, watervogels,... Ook voor wilde bijen vormen ze belangrijke nestplaatsen vanwege de vele hellingen. Fort 3 is te omschrijven als een grotendeels ruderaal gebied waar ‘vreemde’ planten voorkomen.

Wij gaan er op zoek naar de eerste voorjaarsbijen. Ondanks dat er in 2014 grote zijdebijen gezien werden, bleef het nadien stil rond de voorjaarsbijen op het Fort.
Hoog tijd dus om op zoek te gaan en de wilgen af te lopen. Parallel verkennen we ook de aangrenzende fortvlakte tussen het centrum van Borsbeek en het Fort, waar we langs de beek eveneens heel wat wilgen en bijen hopen te vinden.

Verzamelplaats: Fort 3, Verlengde Schanslaan, 2150 Borsbeek. Parking aan de sportterreinen in deze straat.
Meenemen: stevige wandelschoenen/laarzen, inventarisatiemateriaal; vlindernet, fototoestel,...

Verantwoordelijken: Chantal Deschepper en Hans Vanhulle: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. GSM Hans: 0484 564 919


Meer over bijen?

Ontdek alles over bijen bij de Wildebijenwerkgroep Aculea: www.aculea.be

Hulp nodig bij het determineren van bijen? Voer dan je waarnemingen met foto in op www.waarnemingen.be of deel ze met de Facebookgroep “Solitaire bijen”: https://www.facebook.com/groups/534763786549937/

Heb je in je eigen tuin nog wat plaats voor inheemse planten die bijen en hommels graag bezoeken? Bestel dan voor 31 maart bij onze buurtafdeling Natuurpunt Antwerpen Stad. Zo krijg je 10% korting! Je kan kiezen uit 78 biologisch gekweekte soorten.
Na je bestelling kan je je plantgoed afhalen op de tweede editie van de Inheemse Plantenmarkt in Antwerpen op 24 april. Doen!
Info over hoe te bestellen en het complete aanbod: www.natuurpuntantwerpenstad.be/wilderisbeter/

Aculea

 

 

 

Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.