kertslijn kersttak met kerstklok

Agenda

Flat View
Per jaar
Maandelijkse weergave
Per maand
Weekly View
Per week
Search
Zoeken

Mortsel | Aanplanten van een hakhoutbos

 

Zaterdag, 7. December 2019 11:00 > Zaterdag, 7. December 2019 16:00

 

Op zaterdag 7 december zetten we de laatste stap in de richting van ons doel: een hakhoutbos aan het Heirbaanpad.

Hakhout is een vorm van bosteelt die tegenwoordig nog maar weinig wordt toegepast. Het principe van het hakhoutsysteem is dat elke 10 tot 20 jaar bomen worden gekapt, waarna de overgebleven knoppen op de boomstronken weer kunnen uitgroeien, tot de volgende kap plaatsvindt. Naarmate bossen ouder worden, worden ze schaduwrijker. Minder licht dringt door tot de bosbodem, waardoor de kruid- en struiklaag minder divers en structuurrijk worden of zelfs grotendeels verdwijnen. Als gevolg hiervan wordt het bos minder aantrekkelijk voor veel flora en fauna, vandaar het periodiek neerkappen van bomen.

Veel soorten hebben baat bij hakhoutbeheer: het rouleren van percelen die worden gekapt zorgt voor variatie in ruimte en in tijd, zodat er altijd percelen zijn die veel lichtinval hebben en altijd percelen die minder lichtinval hebben en al schaduwrijker zijn geworden.
Zodoende wordt er aan zowel schaduwminnende als zonminnende soorten gedacht, waardoor de biodiversiteit (weer) kan toenemen.
Omdat op bepaalde plaatsen ook Japanse Duizendknoop voortkomt, een woekerende exotische plant, willen we de open ruimtes zo snel mogelijk vol planten met haagplanten.

We komen samen om 11 uur aan Hoeve Dieseghem, {phocamaps view=link|id=2|text=Wouter Volcaertstraat 44, Mortsel}.

Help ons mee en verwittig Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

LR_DSCF9691
LR_DSCF9691

 

 

 

Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.