Na maanden inactiviteit is er het lang verhoopte officiële nieuws van onze overheid dat onze beheerwerkdagen om het noodzakelijke natuurbeheer uit te kunnen voeren opnieuw kunnen doorgaan. Uiteraard onder voorwaarde dat de beheerteams de hygiëne- en afstandsregels respecteren en dat er steeds een veiligheidscoach aanwezig is die de veiligheidsregels helpt nakomen.

De FOD volksgezondheid dankte Natuurpunt bovendien voor het goede werk!
We hebben samen met Marc Bogaerts onze preventieadviseur, een afsprakennota uitgewerkt waarmee we tijdens de werkdagen tegemoet komen aan de geldende Corona-veiligheidsvoorwaarden.

We zijn er gerust in dat alle beheerteams zich aan deze afspraken zullen houden.
Beheerteamleden die tot de risicogroep behoren, raden we aan om contact te nemen met hun huisarts om te checken of ze mee aan het werk kunnen.

Corona-veiligheidsvoorwaarden op een rij:

1. Algemeen

 • We werken in groepen van maximaal 20 personen, waarbij we tijdens de werken een afstand van 1,5 meter van elkaar bewaren.
  Daarom verzoeken wij om op voorhand te verwittigen indien je mee komt werken.
 • Voor elke beheeractiviteit is er één begeleider (coach) die voor de aanvang van de werken alle afspraken toelicht aan de deelnemers en er tijdens de werken ook op toeziet. Deze persoon ziet er ook op toe dat het ontsmetten van het materiaal correct gebeurt. Deze persoon maakt zich ook als dusdanig kenbaar.
 • Deze afspraken worden aan al de deelnemers vooraf bezorgd zodat iedereen deze kent voor hij naar de beheeractiviteit komt.
 • Deze afsprakennota kan ook geraadpleegd worden zowel op de website van Natuurpunt vzw., als op deze van de lokale afdeling.
 • Mensen die ziek zijn of symptomen hebben van Corona worden onmiddellijk naar huis gestuurd en dienen hun huisarts te raadplegen.

2. Transport naar de werkplaats

We organiseren geen gezamenlijk vervoer waarbij we de social distancing van 1.5 meter niet kunnen garanderen. Iedereen komt daarom individueel naar de werkplaats, bij voorkeur met de fiets.

Enkel inwonende familieleden mogen gezamenlijk in een voertuig zitten.

3. Veiligheid op de werkplaats

 • We kiezen zoveel als mogelijk voor de formule 1 machine, 1 persoon. (bv één zelfde motorzaag voor één persoon, één tractor waar heel de werkdag dezelfde chauffeur mee werkt). Wanneer er toch wissels moeten gebeuren, ontsmet dan eerst de zetel, het stuur en de bedieningen van de tractor, de handvaten van de machine en het werkmateriaal
 • Het werkmateriaal (rieken, rakels, bijlen, zagen, …) wordt genummerd. Elke deelnemer werkt enkel met materiaal met zijn eigen nummer. Moet dit toch om een of andere reden doorgegeven worden dan wordt dit vooraf ontsmet.
 • Al het werkmateriaal dat wordt meegenomen wordt ontsmet voor het wordt meegenomen en op het einde van de beheerdag.
 • We gebruiken zoveel mogelijk eigen Persoonlijke Beschermingsmiddelen (gehoorbescherming, helm, veiligheidsbril, …). Indien deze toch worden doorgegeven dan worden ze telkens ontsmet.
 • Iedereen gebruikt enkel zijn eigen meegebrachte handschoenen, deze worden nooit gedeeld. Idem voor schoenen, laarzen en andere kledij.
 • We nemen naar de werkplaats materiaal mee om handen te wassen en te ontsmetten (bidon met water, vloeibare zeep, alcoholgel, papieren handdoekjes, vuilniszakken).
 • Iedereen brengt zelf een mondmasker mee voor die momenten dat we de social distancing niet kunnen respecteren.
 • Indien onverwachts toch lichamelijk contact gemaakt wordt nemen we de tijd om onmiddellijk de lichaamsdelen waarmee contact gemaakt werd met water en zeep te wassen. Zo vermijden we kansen op eventuele besmetting.

 

4. Hoe ontsmetten

Ontsmetten van materiaal kan gebeuren met alcohol of verdund bleekwater.

Een verdunning van 40ml javel in 1 liter water wordt gebruikt (40 ml is ongeveer evenveel als 3 soeplepels). Dit mengsel mag niet verstoven worden!

5. Rustpauzes

 • We bewaren ook tijdens de rustpauzes een afstand van 1,5 meter ten opzichte van elkaar.
 • Iedereen brengt zijn eigen drinkbekers / bestek mee, om te vermijden dat het virus via deze weg wordt doorgegeven. We wisselen geen drinkbekers of bestek uit met elkaar.

 

6. Vrijwilligers met verhoogd risico

Vrijwilligers met een verhoogd risico moeten extra voorzichtig zijn en mogen enkel na overleg met hun huisarts deelnemen aan de beheeractiviteiten.

Wie behoort tot deze categorie:

- Mensen ouder dan 65 jaar.

- Mensen die medicatie nemen om het immuunsysteem te onderdrukken na transplantatie.

- Mensen die cortisone nemen voor ontstekingsziektes.

- Mensen met reeds chronische aandoeningen: diabetes type 2, obesitas (BMI > 30), chronische hartaandoeningen, chronische longaandoeningen, nierpatiënten,... “


♥ Wij rekenen erop dat de vrijwilligers deze richtlijnen ter veiligheid van eenieder zullen respecteren.

Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.